Najčešća pitanja


Potrudićemo se da na strani ''Najčešća pitanja i odgovori'' postavimo sva bitnija objašnjenja za pojmove koje možete da sretnete u postupku izrade i planiranja internet promocije Vašeg preduzeća, organizacije, usluga i sl. Ukoliko ovo nije dovoljno i imate dodatna pitanja budite slobodni da nas kontaktirate na strani kontakt, biće nam zadovoljstvo da Vam pomognemo.

Hoću svoj sajt?


Odlično razmišljate. Sada Vam ostaje da obaderete osobu ili agenciju koja će za Vas izraditi internet prezentaciju, kao i hosting firmu.

Šta je to hosting?


Hosting je firma koja je zadužena da čuva i po zahtevu posetioca (ukucavanje www.vasafirma.com) prikaže na Vašem monitoru sadržaj Vaše prezentacije. Vaša prezentacija se nalazi na nekom udaljenom serveru (računaru) koji radi 24 h 365 dana u godini. Hosting se plaća godišnje a cene hostinga se kreću od recimo 3.000,00 dinara na godišnjem nivou (za većinu poslovnih prezentacija) pa naviše.

Šta je domen?


Domen je ono što kucamo u browser (Mozilla Firefox, Internet explorer, Chrome i sl) a izgleda www.neko-ime.com. Domen je adresa Vašeg sajta, moguće ga je registrovati kod hosting firme. Cene registracije domena su od 900,00 dinara pa naviše u zavisnosti od domena (da li je .com, .org, .co.rs, .rs, .info ....).

Imam zakupljen domen i hosting?


Ukoliko Već imate zakupljen domen i hosting onda je potrebno da izradite Vaš web sajt i kada budete zadovoljni izgledom prezentacije da je prebacite na Vaš server (hosting).

Ukoliko se opredelite za nas mi će mo to uraditi umesto Vas.

Imam svoj sajt, ali hoću da postavim nove fotografije?


Imate već prezentaciju na internetu. Danas nije dovoljno da uradite prezentaciju i da je ne ažurirate po par meseci. Neophodno je da što češće objavljujete sve bitne informacije iz Vaše firme kako bi Vaši potencijalni korisnici bili sigurni da ste firma sa ozbiljnim poslovanjem. To je ažuriranje prezentacije ili održavanje.

Video sam da moja konkurencija ima mail nesto@imekonkurencije.com?


To je jako bitno zbog marketinga. Većina hosting firmi nudi u svojim paketima po desetak mail naloga. To znači da desetak različitih mail adresa možete napraviti za Vašu firmu. Recimo, direktor ima mail direktor@vasdomen.com, petar petrovic petar.petrovic@vasdomen.com ....

Kako da moj sajt bude prvi kada neko otkuca na googlu?


To je ono što svi hoće ali ne dobiju. Da bi Vaš sajt bio pri vrhu kada neko ukuca ključnu reč za Vas u nekom od pretraživača, potrebno je da se uradi SEO optimizacija za sajt.

Šta je to SEO optimizacija?


Seo optimizacija je sredstvo da se Vaša prezentacija što bolje pozicionira na raznim pretraživačima. SEO optimizacija se ne vidi tj. ne utiče na izgled same prezentacije, ali ne znači da je nevažna. SEO se odnosi uglavnom na samo kodiranje prezentacije načinom izrade, tehnikom izrade kao i mnogim drugim detaljima koji su bitni da se prezentacija bolje rangira na pretraživačima.

Šta su to statičke prezentacije?


Statičke prezentacije su prevashodno namenjene manjim i srednjim firmama koje nemaju potrebe za stalnim promenama na samoj prezentaciji sa nešto manjim brojem strana. Na samoj prezentaciji predstavlja se tekst fotografije, logo, grafikoni i sl. Statičke prezentacije su obično izrađene HTML i CSS programskim jezicima sa dodacima Flash-a, javascript-a, jquery i sl.

Šta su to dinamičke prezentacije?


Dinamičke prezentacije svoje podatke čuvaju u bazi podataka i na zahtev posetioca tj klik dobijamo formiranu prezentaciju, otuda i naziv dinamičke. Zašto je ovo potrebno? Ukoliko imate veliki broj proizvoda koji želite da predstavite na jednostavniji način uz pomoć baze možemo ovo da uradimo, ovo je samo jedan od primera.

Šta su to CMS sistemi?


CMS sistemi služe za upravljenje sadržajem prezentacija. CMS sistemi su pogodni jer je dosta uprošćeno ažuriranje i postavljanje novih informacija na prezentaciju, tako da posle kraće obuke moćiće te samostalno da menjate i postavljate informacije na Vašem sajtu. Možemo Vam izraditi prezentaciju u Joomla, WordPress CMS sisteme koji su zapravo i najpoznatiji CMS sistemi koji se danas koriste. Ovi CMS sistemu su besplatni i otvorenog koda što zapravo znači da je neograničena mogućnost prilagodjavanja za potrebe prezentacije.

Mogu li da dobijem sajt na engleskom jeziku?


Tag-Web-Design će za Vas uraditi internet prezentaciju i na nekom od stranih jezika engleski, francuski, nemački i sl. Takođe moguće je uraditi i takozvane višejezične sajtove gde za jedan sajt postoje verzije na više jezika.

Šta je to Baner?


Baner je slika koja nosi reklamnu poruku i pojavljuje se na stranama nekog web sajta. Omogućava korisnicima da kliknu na nju i tako dođu do Vaše prezentacije. Baner pruža efikasnu i brzu reklamu na drugim prezentacijama i na taj način povećavate mogućnost da za Vas sazna što veći broj ljudi.

Za koje vreme će te završiti moj sajt?


Sa izradom Vaše prezentacije se počinje odmah nakon dogovora sa Vama i prikupljanja materijala neophodnog za njenu izradu. Vreme izrade zavisi puno i od samog naručioca kao i od vrste prezentacije o kojoj se radi. Vašu prezentaciju dobićete u predhodno dogovorenom roku.

Koliko košta izrada web prezentacije?


Na cenu izrade prezentacije utiče da li imate već pripremljen sadržaj, koliko obimnu prezentaciju planirate da imate, tehnika izrade, i drugi faktori. Zbog toga je najbolje da nas kontaktirate sa kraćim opisom onog što bi ste želeli, a mi ćemo na osnovu toga uraditi idejni predlog i poslati Vam konkretnu ponudu. Kontaktirajte nas

 

Pitajte nas?

Ne razumete sve te reči, zbunjuju Vas?

Nije potrebno da budete internet stručnjak, zato smo mi tu.

Kontaktirajte nas